SBB – De Zwitserse spoorwegen

De Zwitserse staatsspoorwegen heet in Zwitserland SBB. Dat wil zeggen in Duitstalig Zwitserland. De Franstalige aanduiding is CFF en in het Italiaans sprekend deel wordt de Zwitserse spoorwegen FFS genoemd. De afkorting SBB staat voor Schweizerische Bundesbahnen, de officiële website is sbb.ch.

Zwitserland is het treinland bij uitstek. De treinen rijden er stipt, snel en frequent. SBB verzorgt het treinverkeer op het hoofdrailnet. De snelle treinen rijden onder de noemer intercity (IC). Er zijn ook sneltreinen over lange afstanden die wat vaker stoppen, die worden Interregio (IR) genoemd. Sneltreinen over kortere afstanden worden in de regel aangeduid als RegionalExpress (RE). De bekendste lijn van de SBB is de Gotthardspoorlijn, welke Duitstalig Zwitserland verbindt met de Italiaans sprekende provincie Ticino.

Op de drukste trajecten rijdt er tenminste elk half uur een snelle intercity, naar de uithoeken van het land rijdt een uursdienst. Het netwerk omvat 3069 kilometer normaalspoor. De intercity’s halen snelheden van 200 kilometer per uur.

De SBB werkt met een knooppuntsysteem. De belangrijkste knooppunten zijn Basel, Bern en Zürich. Op veel knooppunten komen de treinen even voor heel aan, en vertrekken de treinen even over heel. Daardoor kan er op grote knooppunten vaak overgestapt worden van (vrijwel) alle treinen op (vrijwel) alle treinen. Ook op kleinere stations wordt dit concept regelmatig toegepast. Voorbeeld is bijvoorbeeld Interlaken Ost.

Belangrijk om te weten is dat de SBB niet de enige spoorwegmaatschappij in Zwitserland is. Zwitserland heeft meer dan 25 spoorwegmaatschappijen. In de meeste maatschappijen participeren provincies of regio’s. Bekende andere Zwitserse spoorwegmaatschappijen zijn BLS, Rhätische Bahn (RB), ZentralBahn en de Matterhorn Gotthard Bahn (van onder andere de Glacier Express).