Roemeense spoorwegen (CFR)

De Roemeense staatsspoorwegen heet in Roemenië de CFR. Dat is de afkorting voor Căile Ferate Române. De CFR functioneert sinds 1880, terwijl de eerste spoorweg op huidig Roemeens grondgebied in 1854 werd geopend. 

Het spoorwegbedrijf is verdeeld in vier autonome bedrijven: CFR Călători, dat zorgt voor passagiersdiensten; CFR Marfă, verantwoordelijk voor vrachtvervoer; CFR Infrastructură, dat de infrastructuur op het Roemeense spoorwegnetwerk beheert; Societatea Feroviară de Turism of SFT, dat zorgt voor toeristische ritten.

Reizen met de trein in Roemenië is betrekkelijk goedkoop. De CFR verkoopt voor de meeste routes online tickets, e-tickets. Internationale treinkaartjes kunnen ook online gekocht worden, maar moeten vaak nog wel worden afgehaald worden op een Roemeens station. De officiële website van de CFR voor treinreizigers is cfrcalatori.ro. De algemene website voor het gehele concern is cfr.ro.

Op Treinreiziger.nl staan verschillende artikelen over reizen met de trein in Roemenië. Bijvoorbeeld een artikel over reizen met de trein door Roemenië. Ook leuk, een verslag van de oude Nederlandse Wadlopers, die nu in Roemenië rijden