ÖBB – Oostenrijkse spoorwegen

De Oostenrijkse staatsspoorwegen wordt in Oostenrijk de ÖBB genoemd. ÖBB staat voor Österreichische Bundesbahnen. Per jaar vervoert de ÖBB 282 miljoen treinreizigers en 92,3 miljoen ton goederen. Het Oostenrijkse spoorwegnet is 5700 km lang, waarvan 57% geëlektrificeerd is. In totaal heeft de ÖBB 44.300 mensen in dienst verdeeld over de verschillende activiteiten.

De ÖBB exploiteert een aantal beroemde spoorlijnen, bijvoorbeeld de Semmeringspoorlijn, welke Gloggnitz via de Semmeringpas naar Mürzzuschlag verbindt. De Semmeringspoorlijn is als onderdeel van de Südbahn een van de meest bereden spoorlijnen van Oostenrijk. Een andere beroemde spoorlijn is de Arlbergspoorlijn, welke Innsbruck met Bludenz verbindt.

De Oostenrijkse hogesnelheidstrein is de Railjet. De treinen behalen een snelheid tot 230 kilometer per uur. De treinen hebben drie klassen: Economy-Class (2e klasse), First-Class (1e klasse) en Premium-Class, gericht op zakenreizigers.

Daarnaast staan de Oostenrijkse spoorwegen bekend om haar netwerk van Europese nachttreinen. De nachttrein van de ÖBB heet Nightjet. Vanuit Wenen rijden er Nightjet nachttreinen naar Brussel, Amsterdam (vanaf december), Hamburg, Zürich, München, Rome, Milaan, Venetië en Livorno.

De officiële website van de Oostenrijkse spoorwegen is oebb.at. Voor de nachttreinen kun je ook kijken op nightjet.com. Binnen Oostenrijk heeft de ÖBB overigens te maken met concurrentie. De concurrent is Westbahn, welke een treindienst Salzburg – Wenen verzorgt, zie westbahn.at.