Langs de Rails – NicoSpilt.com

Is het wel nodig om de site Langs de Rails van Nico Spilt hier te vermelden? Wij vragen het ons af, want het is onder treinliefhebbers misschien wel één van de bekendste websites. Over ieder onderwerp dat te maken heeft met treinen heeft hij wel een interessante pagina vol met foto’s en wetenswaardigheden.

Of het nu gaat over autotreinen, boottreinen, of over treinreizigers. Bij Nico Spilt zie je er wel een pagina over. Het leuke is, is dat er ook heel veel foto’s uit de oude doos op staan. Niet zo gek, want Nico maakt sinds 1967 al foto’s van treinen. Sinds 2002 bestaat nicospilt.com. 15 jaar lang dus al actief. Eigenlijk kunnen we geen treinhobby website bedenken die dat kan overtreffen. En in die tijd heeft Nico meer dan 15.000 foto’s online gezet.

De website is in de loop van 15 jaar niet echt van opzet veranderd, dus heeft nicospilt.com niet het meest moderne jasje. Maar is dat nodig? Voor veel liefhebbers gaat het om de inhoud. En als je éénmaal een website hebt gemaakt met honderden pagina’s, is het bijna ondoenlijk om de site te gaan verhuizen naar een modernere omgeving. Dus best logisch.

Dat Langs de Rails van Nico een begrip is geworden, blijkt ook uit de interesse van de Koninklijke Bibliotheek voor zijn site. “Samengevat: van mijn website worden regelmatig kopieën gemaakt. Die zullen te raadplegen zijn in de KB en later mogelijk ook via internet” schrijft Nico op zijn site.